SVERIGES FRÄMSTA JÄGARUTBILDNING?

En gedigen, unik & trygg utbildning

Vad betyder det att ta Jägarexamen på RHS?

Jägarexamen Skåne

Säker vapenhantering

Vår teknik bygger på en lugn och metodisk inlärningsprocess genom praktiska övningar som förstärker ditt självförtroende. Betydligt mer än vad som krävs inför jägarexamen. Stegvis går vi igenom de olika funktionerna på kulgevär och hagelgevär från olika vapentillverkare samtidigt som vi ger dig kunskap för vad du ska sträva efter när det är dags att köpa egna vapen.

Skjutsimulator

Modern skjutsimulator

Här utvecklar vi eran skytteteknik med kulvapen och hagelgevär innan vi besöker den riktiga skjutbanan för att du ska känna dig bekväm och trygg med vapen innan vi börjar skjuta skarpt och samtidigt få chansen att träna ordentligt inför alla kommande moment på slutproven inför provledare med minimal nervositet.

Jägarexamen

Privatbokade Skjutbanor

För att undvika onödig press och nervositet kör vi utbildningen i en liten grupp med högre fokus per individ. Vi hyr hela banan på klubben där enbart ni befinner er med instruktörerna där inga långa väntetider uppstår som oftast sker vid 3-dagars intensiv kurser. All skytte och grillad mat allt är inkluderat i priset, inga dolda avgifter bara massa lärorika roliga dagar.

RHS education appen

Kan användas på apple eller android och är helt gratis för kursdeltagarna. Vi har lyft fram det viktigast delarna inom viltkännedom och har lagt stor fokus på säker vapenhantering och skjutteknik. Vi har gjort det enkelt och roligt att lära sig de olika begreppen och viltarterna även för er med dyslexi. Appen är den ända kurslitteraturen du behöver och är ovärderlig inför kommande teori prov.

  SÄKRA DIN PLATS IDAG

Vi jobbar med kvalité och inte kvantitet.
Varje kurstillfälle har endast ett visst antal platser.

Väldigt bra utbildning som jag varmt kan och ska rekommendera.
Detta är en utbildning som går in på djupet både praktiskt och teoretiskt både när det gäller vapenhantering, skytte och jakt.
Nu har jag tagit min jägarexamen och vill tacka Blago och grabbarna på RHS för ert engagemang och skicklighet. Gav 100% och fick 150% x 3 och en massa roliga minnen. Ska ni ta jägarexamen så gör det på RHS !!!

Magnus Ekvall 

Varför man väljer RHS-skolan

Stressen kan vara boven

Alla kan känna sig stressade och nervösa inför prov.
Vårt jobb är att se till, du behärskar dessa moment föredömligt utan stress.
Alla kan vi göra fel men nyckeln är att lära sig från felet och gör om och göra rätt.

Erfarna instruktörer

Jakt och skytte är inte vår hobby utan vårt yrke och livstil sedan långt bakåt i tiden.
Våran kunskap kommer inte ur nån bok utan från flera generationers utveckling inom jakt.
Vi lever för Jakten, fast mer för att bygga upp den Svenska jägarkåren på ett traditionellt vis med
ansvarsfulla jägare.

God vänskaps relation skapas

Vi finns där för dig hela vägen. Vi coachar och peppar dig och ger dig all tid du behöver.
Man hinner bli goda vänner och dela många skratt under nervösa stunder men det är så vi bygger upp tryggheten.

Goda minnen för livet

Det goda arbetsklimatet i gruppen gör att du kan skapa starka vänskapsrelationer som kan leda till framtida jakt.
Meningen med det hela är att öka din kunskap kring de olika områden och dela  jakterfarenheter
och ta bilder som förevigar stunderna.

Seriös skola som bryr sig även efter

Den viktigaste delen är inte bara den kvalitativa undervisningen, utan den fortsatta hjälpen du får efter kursavslut.
Du ska ge dig ut i en okänd värld oroa dig inte vi är över 1400 medlemmar som kan visa dig vägen.
eller så enkelt som ge dig svar på en fråga.

Medlem i RHS Hunters familjen

Ger dig stor frihet och ett stort kontaktnätverk som bidrar till en ständig utveckling inom jakt & skytte.
Hjälp när det väl behövs runt om i landet och även utomlands.
Förutom stöd så bidrar medlemskapet till rabatterade priser hos våra samarbetspartners.

”Jag vill tacka Blago för hans engagemang och RHS för en mycket väl genomförd kurs. Det effektiva upplägget där mycket kunskap tillägnas på kort tid gör att jag kan varmt rekommendera denna skola. RHS lägger stor vikt vid hantverket såväl som säkerheten kring jakten. Jag tycker att skolan gör helt rätt prioriteringar som gör att man som elev får en god grund att stå på och kan utveckla sig som jägare. ”

Christian Hellgren

Vad nuvarande RHS-Hunters säger

Recensioner plockade från vår facebooksida, se fler här.

Kan varmt rekommendera kursen och Blago är en kanon instruktör som ger 200%.. inte nog med kursen så öppnar sig en varm härlig RHS familj som bara växer. Och större kommer den bli. Kommer rekommendera alla som vill jaga till att ansluta sig till RHS och lära sig på riktigt.
Tack än en gång alla bröder..
... Visa merVisa mindre

Visa alla omdömen

Det är verkligen en kurs jag kan rekommendera. Jag har själv svårt för att plugga och har därför dragit ut på att ta jägarexamen men när jag hitta rhs så kändes det rätt allt sköts genom en app istället för massa böcker och där av mycket lättare att plugga. Sen ska man inte glömma instruktören blago som är väldigt duktig på att lära ut både skytte och teori. Tusen tack för att du gjorde detta möjligt min rhs broder //Niklas... Visa merVisa mindre

Visa alla omdömen

Med en instruktör som backar upp dig 110% om du ger honom 100, en utbildning utan nonsens som hjälper sortera kärnan av vad du behöver lära dig i ett hav av kunskap; och ett kamratskap som sträcker sig genom utbildningen och vidare i en del av en stor organisation med broderligt stöd. Denna jägarutbildning rekommenderas till tusen.... Visa merVisa mindre

Visa alla omdömen

Önskar att man kunde ge 100 stjärnor till.

Riktigt bra utbildning, en instruktör som vill ens bästa. Ger ni 100% så får ni 150% tillbaka. Ångrar inte ett öre att jag valde RHS! Ska man ta jägarexamen så är RHS att föredra!

Tack för givande & gedigen utbildning!
... Visa merVisa mindre

Visa alla omdömen

Tack Blago, RHS och mina kurskamrater för 2 intensiva och minnesvärda veckor.

Rekommenderas starkt om du funderar på att ta Jägarexamen. En seriös utbildning där Blago engagerat delar med sig av sina erfarenheter och ger tips och trix för framtiden. RHS appen är klockren!
... Visa merVisa mindre

Visa alla omdömen
Visa fler

Vill du bli en seriös jägare?

Säkra din plats redan idag

FÖRST TILL KVARN!

ALLMÄNNA FRÅGOR

Vad är Jägarexamen?

Jägarexamen är ett bevis på att du har klarat av de teoretiska och praktiska delarna för att kunna anförtros vapen för att använda vid jakt. Efter avklarad jägarexamen så ansöker du om vapenlicens hos polisen. Blir du beviljad att inneha ett sådant vapen så krävs det att du kan förvara det på rätt sätt. En komplett jägarexamen består av ett teoretiskt prov på 70 frågor, du har 60 minuter på dig att göra provet. För att ta jägarexamen behöver du också göra tre praktiska delprov, hagelgevärsprov, grundprov kulgevär och högviltsprov för kulgevär.

Det finns ingen nedre åldersgräns för jägarexamen, men du måste däremot vara lämplig fysiskt för att kunna hantera ett vapen på ett säkert sätt.

Idag så finns det över 300,000 jägare i Sverige. Jakten engagerar idag alla människor från olika samhällsskikt. Vi jagar för många olika anledningar. För att det är spännande, roligt och inte minst för att det ger läckert, och magert kött som smakar väldigt bra och som också är väldigt nyttigt. Vi jagar också för att komma närmare naturen, och jakten ger också en roligt samarbete mellan hundförare och hunden. Jakten idag är ett livsintresse, en livsstil, idag finns det jägare i alla åldrar

Måste man ta jägarexamen för att jaga?

Jägarexamen är en utbildning där man får inblick i jakt, djur och natur. Jägarexamen ska från och med den 1 januari 1985 avläggas av den som vill ha tillstånd att inneha jaktvapen.
Utbildningen innefattar en teoretisk del samt en rad olika praktiska delar. För att få använda och inneha vapen för jaktändamål krävs att man har tagit jägarexamen.

En komplett jägarexamen består av ett teoretiskt prov och tre praktiska prov, hagelgevärsprov, grundprov kulgevär och högviltprov kulgevär.

En godkänd, komplett jägarexamen ger behörighet att använda och söka vapenlicens för hagelgevär och kulgevär som är godkända för jaktändamål. Vill man bara jaga med till exempel hagelgevär så räcker det att göra det teoretiska provet och hagelgevärsprovet.

Källa: Wikipedia (www.wikipedia.se)

Jägarexamen ska fr.o.m. den 1 januari 1985 avläggas av den som för första gången vill ha tillstånd att inneha jaktvapenvill ha tillstånd att inneha jaktvapen av annan typ (se nedan) än han redan fått tillstånd att inneha.

Den som redan innehar tillstånd att inneha kulgevär för jaktändamål får dock förvärva kulgevär av samma typ, samt kulgevär med ett mera begränsat användningsområde än det redan tillståndsgivna vapnet, utan att dessförinnan ha avlagt jägarexamen.

Den som redan har ett kulgevär avsett för patroner i klass 1 får alltså utan krav på jägarexamen förvärva ett kulgevär avsett för patroner i klass 1-4 samt för jakt tillåtna luftgevär. Den som har ett kulgevär avsett för patroner i klass 2 får utan krav på jägarexamen förvärva ett gevär avsett för patroner i klass 2-4 o.s.v.

Den som redan innehar tillstånd att inneha hagelgevär för jaktändamål får förvärva ytterligare hagelgevär utan att dessförinnan ha avlagt jägarexamen. Jägarexamen får vidare frivilligt avläggas av envar.

Källa: Svenska Jägareförbundet

Finns det någon åldersgräns för att ta jägarexamen?

Det finns ingen åldersgräns för att få avlägga jägarexamensproven. Det är viktigt att provtagaren är väl förberedd inför proven. Den teoretiska delen är omfattande och kräver en hel del läsning och förberedelser.

Den praktiska delen kräver att provtagaren är väl förberedd och har övat skytte och vapenhantering. För ungdomar är det också viktigt att provtagaren har fysiska förutsättningar att klara av skytte och hantering av vapen.

Källa: Svenska Jägareförbundet

Kan man komplettera en halvklar jägarexamen?

Ja vad gäller de praktiska proven.

Hur länge gäller en godkänd jägarexamen?

Godkända prov gäller tills vidare, vilket alltså innebär att den som avlagt godkänt prov inte behöver förnya provet efter viss antal år.

Källa: Svenska Jägareförbundet

Spelar det någon roll i vilken tur man gör proven?

Provtagaren måste genomföra det teoretiska provet med godkänt resultat innan Hagelgevärsprovet eller Grundprov/kulgevär får genomföras. Momenten Speciell hagelgevärshantering under Säker hagelgevärshantering – och Speciell kulgevärshantering under Säker kulgevärshantering – som ingår i Hagelgevärsprovet respektive i Grundprov/kulgevär måste dock avläggas med godkänt resultat innan sådan prov får fortsättas.

När provtagaren genomfört teoretiskt prov samt Grundprov/kulgevär med godkänt resultat får Praktikst Högviltprov/kulgevär genomföras.
Ett prov skall genomgås med samtliga moment under samma dag. Vid extrema väderleksförhållanden eller motsvarande får dock provledare besluta att något moment får genomföras senare. Vad gäller omprov av underkänt moment får högst två göras per dag.

Källa: Svenska Jägareförbundet

Kan man ta jägarexamen på vilken provbana som helst?

I varje län finns ett antal provbanor för jägarexamen. Vid varje sådan provbana finns ett antal av polismyndigheten förordnade provledare.

Jägarexamensprov kan endast avläggas vid dessa provbanor och för vid dessa förordnade provledare. Praktiskt Högviltprov/kulgevär får dock avläggas inför förordnad provledare även vid varje godkänd älgskyttebana för klass 1.

Källa: Svenska Jägareförbundet

Vapenlicens

Den som har fyllt 18 år och har godkänd jägarexamen kan ansöka om vapenlicens för jaktändamål och köpa egna jaktvapen. Man kan även låna ett vapen för självständig användning om man har egen vapenlicens för samma vapentyp (utfärdad för jaktändamål).

Har man jägarexamen och ska låna ett jaktvapen, men saknar egen vapenlicens, ska man ansöka om ett så kallat ”lånetillstånd” hos polisen. Lånar man ett vapen skall det upprättas en lånehandling mellan utlånare och låntagare.

Källa: Svenska Jägareförbundet

SKOG TILL BORD

ROYAL HUNTING SWEDEN

Close