SVERIGES FRÄMSTA SKYTTE UTBILDNING

En gedigen, unik & trygg utbildning

Vad betyder det att ta Jägarexamen på RHS?

Jägarexamen Skåne

Säker vapenhantering

Vår teknik bygger på en lugn och metodisk inlärningsprocess genom praktiska övningar som förstärker ditt självförtroende. Betydligt mer än vad som krävs inför jägarexamen. Stegvis går vi igenom de olika funktionerna på kulgevär och hagelgevär från olika vapentillverkare samtidigt som vi ger dig kunskap för vad du ska sträva efter när det är dags att köpa egna vapen.

Skjutsimulator

Modern skjutsimulator

På simulatorn börjar vi forma din skytteteknik med kulvapen och hagelgevär och tränar inför dagarna på skjutbanan. För att du ska känna dig bekväm och trygg med vapen innan vi börjar skjuta skarpt och samtidigt få chansen att träna ordentligt inför alla kommande moment med minimal nervositet inför slutproven.

Jägarexamen

Privatbokade Skjutbanor

För att undvika onödig press och oro kör vi utbildningen i en liten grupp med högre fokus per individ. Vi hyr hela banan på klubben där enbart ni befinner er med instruktörerna där inga långa väntetider uppstår som oftast sker intensiv kurser. Alla bankostnader ammunition och mat & dryck är inkluderade i priset, inga dolda avgifter bara massa lärorika roliga händelsrika dagar.

RHS education appen

Kan användas på Iphone eller Android smartphones och är helt gratis för kursdeltagarna. Vi har lyft fram det väsentligaste delarna inom viltkännedom och har lagt stor fokus på säker vapenhantering och skjutteknik. Vi har gjort det enkelt och kul att lära sig de olika begreppen och viltarterna även för er med dyslexi. Appen är den ända kurslitteraturen du behöver och är ovärderlig inför proven.

  BOKA DIN PLATS IDAG

Vi jobbar med kvalité och inte kvantitet.
Varje kurstillfälle har endast ett visst antal platser.

Väldigt bra utbildning som jag varmt kan och ska rekommendera.
Detta är en utbildning som går in på djupet både praktiskt och teoretiskt både när det gäller vapenhantering, skytte och jakt.
Nu har jag tagit min jägarexamen och vill tacka Blago och grabbarna på RHS för ert engagemang och skicklighet. Gav 100% och fick 150% x 3 och en massa roliga minnen. Ska ni ta jägarexamen så gör det på RHS !!!

Magnus Ekvall 

Varför man väljer RHS-skolan

Stressen försämrar allt

Alla kan känna sig stressade och nervösa inför prov.
Vårt jobb är att se till, du behärskar dessa moment föredömligt utan stress.
Alla kan vi göra fel men nyckeln är att lära sig från felet och gör om och göra rätt i skolan så pass många gånger så du känner dig överlägsen
.

Erfarna instruktörer

Jakt och skytte är inte vår hobby utan vårt yrke och livstil sedan långt tillbaks.
Våran kunskap kommer inte ur nån bok utan från flera generationers utveckling inom jakt.
Vi lever för Jakten, fast mer för att bygga upp den Svenska jägarkåren på ett traditionellt vis med
kloka ansvarsfulla jägare.

God vänskap betyder mycket

Vi finns där för dig hela vägen. Vi coachar och peppar dig och ger dig all tid du behöver.
Man hinner bli goda vänner och dela många skratt under nervösa stunder men det är så vi bygger upp tryggheten genom att lära känna varandra och låta deta ta sin lilla tid.

Härliga minnen för livet

Det goda arbetsklimatet i gruppen gör att du kan skapa starka vänskapsrelationer som kan leda till framtida jakt tillfällen och andra aktiviteter.
Meningen med det hela är att öka din kunskap kring de olika områden och dela  jakterfarenheter
och föreviga de stunderna med mycket nöje.

Seriös skola följer upp eleven

Den viktigaste delen är inte bara den kvalitativa undervisningen, utan den fortsatta hjälpen du får efter kursavslut genom ditt fria medlemskap i RHS. Vilket kan komma till nytta att nätverka med över 1800 medlemmar som kan hjälpa dig med olika saker,
eller så enkelt som ge dig svar på en fråga.

Medlem i RHS Hunters familjen

Allt inom  jakt, skytte och friluft är en ständigt utveckling där man aldrig blir fullärd.
Då kan det alltid vara bra att ha nånstans att luta sig tillbaka och känna en viss trygghet i det okända.
Medlemskapet bidrar med olika förmåner från rabatterade priser i RHS webbshop och alla våra samarbetspartners.

”Jag vill tacka Blago för hans engagemang och RHS för en mycket väl genomförd kurs. Det effektiva upplägget där mycket kunskap tillägnas på kort tid gör att jag kan varmt rekommendera denna skola. RHS lägger stor vikt vid hantverket såväl som säkerheten kring jakten. Jag tycker att skolan gör helt rätt prioriteringar som gör att man som elev får en god grund att stå på och kan utveckla sig som jägare. ”

Christian Hellgren

Vill du bli en bra jägare eller bara en duktig skytt?

Säkra din plats redan idag

FÖRST TILL KVARN!

ALLMÄNNA FRÅGOR

Vad är Jägarexamen?

Jägarexamen är ett bevis på att du har klarat av de teoretiska och praktiska delarna för att kunna anförtros vapen för att använda vid jakt. Efter avklarad jägarexamen så ansöker du om vapenlicens hos polisen. Blir du beviljad att inneha ett sådant vapen så krävs det att du kan förvara det på rätt sätt. En komplett jägarexamen består av ett teoretiskt prov på 70 frågor, du har 60 minuter på dig att göra provet. För att ta jägarexamen behöver du också göra tre praktiska delprov, hagelgevärsprov, grundprov kulgevär och högviltsprov för kulgevär.

Det finns ingen nedre åldersgräns för jägarexamen, men du måste däremot vara lämplig fysiskt för att kunna hantera ett vapen på ett säkert sätt.

Idag så finns det över 300,000 jägare i Sverige. Jakten engagerar idag alla människor från olika samhällsskikt. Vi jagar för många olika anledningar. För att det är spännande, roligt och inte minst för att det ger läckert, och magert kött som smakar väldigt bra och som också är väldigt nyttigt. Vi jagar också för att komma närmare naturen, och jakten ger också en roligt samarbete mellan hundförare och hunden. Jakten idag är ett livsintresse, en livsstil, idag finns det jägare i alla åldrar

Måste man ta jägarexamen för att jaga?

Jägarexamen är en utbildning där man får inblick i jakt, djur och natur. Jägarexamen ska från och med den 1 januari 1985 avläggas av den som vill ha tillstånd att inneha jaktvapen.
Utbildningen innefattar en teoretisk del samt en rad olika praktiska delar. För att få använda och inneha vapen för jaktändamål krävs att man har tagit jägarexamen.

En komplett jägarexamen består av ett teoretiskt prov och tre praktiska prov, hagelgevärsprov, grundprov kulgevär och högviltprov kulgevär.

En godkänd, komplett jägarexamen ger behörighet att använda och söka vapenlicens för hagelgevär och kulgevär som är godkända för jaktändamål. Vill man bara jaga med till exempel hagelgevär så räcker det att göra det teoretiska provet och hagelgevärsprovet.

Källa: Wikipedia (www.wikipedia.se)

Jägarexamen ska fr.o.m. den 1 januari 1985 avläggas av den som för första gången vill ha tillstånd att inneha jaktvapenvill ha tillstånd att inneha jaktvapen av annan typ (se nedan) än han redan fått tillstånd att inneha.

Den som redan innehar tillstånd att inneha kulgevär för jaktändamål får dock förvärva kulgevär av samma typ, samt kulgevär med ett mera begränsat användningsområde än det redan tillståndsgivna vapnet, utan att dessförinnan ha avlagt jägarexamen.

Den som redan har ett kulgevär avsett för patroner i klass 1 får alltså utan krav på jägarexamen förvärva ett kulgevär avsett för patroner i klass 1-4 samt för jakt tillåtna luftgevär. Den som har ett kulgevär avsett för patroner i klass 2 får utan krav på jägarexamen förvärva ett gevär avsett för patroner i klass 2-4 o.s.v.

Den som redan innehar tillstånd att inneha hagelgevär för jaktändamål får förvärva ytterligare hagelgevär utan att dessförinnan ha avlagt jägarexamen. Jägarexamen får vidare frivilligt avläggas av envar.

Källa: Svenska Jägareförbundet

Finns det någon åldersgräns för att ta jägarexamen?

Det finns ingen åldersgräns för att få avlägga jägarexamensproven. Det är viktigt att provtagaren är väl förberedd inför proven. Den teoretiska delen är omfattande och kräver en hel del läsning och förberedelser.

Den praktiska delen kräver att provtagaren är väl förberedd och har övat skytte och vapenhantering. För ungdomar är det också viktigt att provtagaren har fysiska förutsättningar att klara av skytte och hantering av vapen.

Källa: Svenska Jägareförbundet

Kan man komplettera en halvklar jägarexamen?

Ja vad gäller de praktiska proven.

Hur länge gäller en godkänd jägarexamen?

Godkända prov gäller tills vidare, vilket alltså innebär att den som avlagt godkänt prov inte behöver förnya provet efter viss antal år.

Källa: Svenska Jägareförbundet

Spelar det någon roll i vilken tur man gör proven?

Provtagaren måste genomföra det teoretiska provet med godkänt resultat innan Hagelgevärsprovet eller Grundprov/kulgevär får genomföras. Momenten Speciell hagelgevärshantering under Säker hagelgevärshantering – och Speciell kulgevärshantering under Säker kulgevärshantering – som ingår i Hagelgevärsprovet respektive i Grundprov/kulgevär måste dock avläggas med godkänt resultat innan sådan prov får fortsättas.

När provtagaren genomfört teoretiskt prov samt Grundprov/kulgevär med godkänt resultat får Praktikst Högviltprov/kulgevär genomföras.
Ett prov skall genomgås med samtliga moment under samma dag. Vid extrema väderleksförhållanden eller motsvarande får dock provledare besluta att något moment får genomföras senare. Vad gäller omprov av underkänt moment får högst två göras per dag.

Källa: Svenska Jägareförbundet

Kan man ta jägarexamen på vilken provbana som helst?

I varje län finns ett antal provbanor för jägarexamen. Vid varje sådan provbana finns ett antal av polismyndigheten förordnade provledare.

Jägarexamensprov kan endast avläggas vid dessa provbanor och för vid dessa förordnade provledare. Praktiskt Högviltprov/kulgevär får dock avläggas inför förordnad provledare även vid varje godkänd älgskyttebana för klass 1.

Källa: Svenska Jägareförbundet

Vapenlicens

Den som har fyllt 18 år och har godkänd jägarexamen kan ansöka om vapenlicens för jaktändamål och köpa egna jaktvapen. Man kan även låna ett vapen för självständig användning om man har egen vapenlicens för samma vapentyp (utfärdad för jaktändamål).

Har man jägarexamen och ska låna ett jaktvapen, men saknar egen vapenlicens, ska man ansöka om ett så kallat ”lånetillstånd” hos polisen. Lånar man ett vapen skall det upprättas en lånehandling mellan utlånare och låntagare.

Källa: Svenska Jägareförbundet

SKOG TILL BORD

ROYAL HUNTING SWEDEN

Close